Waarom jouw team betere resultaten boekt,
als jij 100% vakantie viert

Bijna vakantie! Die paar welverdiende weken per jaar dat je vrij bent. Bekruipt jou ook een dubbel gevoel bij dit vooruitzicht? We kennen allemaal die piek van overleggen, deadlines en te lange actielijsten vóórdat het zover is. En dan is er nog die ontplofte mailbox die bij thuiskomst op je wacht.

Hoe fijn het ook is om samen met je dierbaren te genieten van het goede leven en de mooie plekken op deze aardbol, veel leidinggevenden vinden het lastig om het werk echt los te laten op hun vakantieadres. Heb jij ook de neiging om toch nog even in te loggen bij het zwembad en je mail te checken? Of je collega vanaf het terras een berichtje te sturen omdat je wilt weten wat de status van project X of klant Y is?

55% van de hoogopgeleide Nederlanders heeft moeite om afstand te nemen van zijn dagelijkse werkzaamheden tijdens de vakantie.* Gevolg: je komt niet écht los van je werk. Kunt niet 100% ontspannen. En je haalt zo niet alles uit je kostbare vakantie. Je intentie is positief. Door toch dat belletje te plegen of die mail te beantwoorden, toon je je betrokkenheid, heb je hart voor de zaak. Je houdt je zelf voor: ‘dan kan ik het daarna los laten’. Maar de waarheid is dat je hoofd alles bij elkaar toch weer minstens een halve dag met werk bezig is. Dus feitelijk saboteer je jezelf.

5 Redenen waarom het anders moet
Hiermee doe je niet alleen jezelf, maar ook je team te kort. Je vakantie is bedoeld om echt afstand te nemen van je werk. Deze tijd is voor jou, om 100% op te laden en te genieten, zodat jij met een volle batterij, een frisse blik en volledig ontspannen terugkomt. Dat is winst voor iedereen.

Waarom? Ik geef je 5 redenen.

  1. Door alle pré-vakantie drukte boven op de reguliere werkdruk, heb je heel waarschijnlijk stress opgebouwd. Dat overkomt ons allemaal. Stress die je, of je wilt of niet, doorgeeft in je communicatie naar je team, doordat je wat gejaagder bent of je lont korter is. Doordat je net iets dichter op de huid van sommige collega’s zit. Jouw team ervaart dus letterlijk ademruimte en rust als jij weg bent, doordat de extra mentale druk die je (onbewust) creëert weg valt. Hierdoor verbeteren prestaties.
  2. Diezelfde stress vernauwt je blik. Hierdoor lag je focus de laatste weken wellicht meer op details of stelde je niet meer de beste vragen. Ook heeft het je besluitvorming wellicht beïnvloed. Sommige teamleden hebben daar last van. Door je werk los te laten tijdens je vakantie, tot rust te komen en jezelf te voeden met ontspanning en positieve ervaringen, ontstresst je lichaam. Je laadt je batterij weer op en je blik verruimt. Je overziet dan de grote lijn beter, onderscheidt hoofd- en bijzaken scherper, waardoor helderder wordt wat de business of je team echt nodig heeft en waardoor je interventies effectiever en de resultaten beter worden.
  3. Jij stelt de norm voor je team. Doordat jij tijdens je vakantie helemaal uit beeld bent en je werk even helemaal loslaat, geef je je teamleden impliciet toestemming om dat ook te doen tijdens hun vakantie. Blijf je op de achtergrond toch aan het werk, dan zijn er nu eenmaal mensen die uit loyaliteit jouw voorbeeld volgen en ook met werk bezig blijven tijdens hun verlof. Vaak zijn dit juist de medewerkers die zelf bijna op hun tandvlees lopen en hun vakantie het hardst nodig hebben.
  4. Door het tijdelijk wegvallen van jouw aansturing en controle, krijgen je mensen meer ruimte. Ze ervaren meer regie om zelf oplossingen te vinden en keuzes te maken waarvoor ze anders wellicht aan jouw bureau staan. Dat is toch eigenlijk precies wat je als leidinggevende wilt? Autonomie is een belangrijke intrinsieke motivator. Moedig je team aan om die ruimte te pakken tijdens je afwezigheid. En als na je vakantie blijkt, dat zaken stagneren omdat je team te afhankelijk van jou is, dan legt dat bloot waar er werk aan de winkel ligt om de effectiviteit in je team te vergroten. Dus laat helemaal los en laat het gebeuren.
  5. Het waardevolste dat je je team kunt geven is je vertrouwen. Het vertrouwen dat jouw professionals, met al hun expertise, ervaring en creativiteit het samen prima redden tijdens jouw afwezigheid. Ook vertrouwen is een motor voor motivatie. Je vakantie is een mooie aanleiding om dat vertrouwen in je team weer eens expliciet uit te spreken. En door een vinger aan de pols te houden tijdens je vakantie, breek je dat vertrouwen ongewild toch weer een beetje af. Dus neem liever een duik in het verfrissende water en laat de motor zijn werk doen.

Hoe dan?
Alle reden dus om echt de stekker uit je werk te trekken en je zelf onder te dompelen in rust, natuur of cultuur, met je gezin of vrienden. Neem het stevige besluit om 100% vrij te zijn, je laptop thuis te laten en desnoods de mail van je telefoon af te gooien. Zowel je team als de resultaten varen er wel bij. Deze 3 tips helpen om je werk echt los te laten zodra je in de auto of het vliegtuig stapt:

 Anticipeer op die volle mailbox.
Maak niet de optimistische denkfout ‘die mail werk ik in een paar avonden wel weer bij’. Dat is hét recept om je kostbare vakantiegevoel straks binnen een week alweer kwijt te zijn. Heb je direct na je vakantie minimaal een halve werkdag geblokt om ongestoord je mailbox bij te werken en overzicht te creëren? Nog niet? Leg dan nu dit artikel aan de kant, pak je agenda en claim die tijd voor jezelf. Ik ken leidinggevenden die nog een stap verder gaan en een interne mail uitsturen met de vraag aan collega’s om hen alléén te mailen tijdens hun vakantie als het om kritische informatie gaat. Scheelt een bulk aan mail bij thuiskomst. Hoe zou dat voor jou zijn?

 Denk in ‘kritische resultaten’ in plaats van ‘alle taken’.
Focus alleen op de kritische resultaten die tijdens jouw afwezigheid te realiseren zijn en maak je niet druk om alle andere taken die blijven liggen. Wetende dat we vaak heel druk zijn, met dingen die moeten maar waarvan iedereen zich afvraagt wat die nu echt bijdragen, kunnen sommige zaken echt prima een maandje blijven liggen. Dus welke resultaten, mijlpalen, klanten of processen zijn echt kritisch? Je team kan deze gewoon realiseren ook tijdens jouw afwezigheid. De rest is bijzaak.

Leg verantwoordelijkheid bij je team.
Stap niet in de valkuil dat je vóór iedereen gaat denken en organiseren, maar stimuleer je team om zelf vooruit te denken over vragen als: ‘Wat staat er deze zomer op de planning? Wat is kritisch? Wat betekent dit voor onze werkzaamheden? Met welke scenario’s moeten we rekening houden?’ Faciliteer dit gesprek met je hele team zodat teamleden ook op de hoogte zijn van elkaars werk en de afhankelijkheden. Je stimuleert hiermee eigenaarschap. En je gaat zien dat mensen elkaar gaan helpen om de belangrijke klussen geklaard te krijgen. Het enige dat jij nog hoeft te doen is zorgen voor een duidelijk aanspreekpunt, voor als er belangrijke besluiten genomen moeten worden tijdens je afwezigheid.

En mocht je dit nog niet doen: hoe zou het zijn om dit onderwerp te agenderen in je MT overleg? Zodat het een gezamenlijke norm of afspraak wordt, ook voor je collega leidinggevenden, om het werk echt los te laten en de vakantie te benutten waar vakantie voor bedoeld is. Work hard, Play hard, Rest hard. 100% opgeladen terugkomen is ook 100% er tegenaan kunnen in Q3 en Q4.

Ik moedig je aan om het besluit te nemen om deze zomer echt he-le-maal afstand te nemen en volop te genieten met je dierbaren. Enjoy!

Ps. Vond je dit waardevol en wil je maandelijks mijn prikkelende artikelen met praktische teamtips direct in je mailbox ontvangen, meld je dan hier aan.

*Bron, onderzoek onder 1135 Nederlanders uitgevoerd door Panelwizard, mei 2019