haal je team uit de dip deze zomer

Een geheim waarmee jij je team uit ‘de dip’ haalt. Tijdens je vakantie.

Vakantie! Heb jij er ook zo naar verlangd? Of voelt het juist dubbel om nu vrij te zijn?

Een paar weken niets hoeven, quality-tijd met dierbaren, genieten op een mooie plek: voor velen van ons, het hoogtepunt van het jaar.

Heb je daarentegen de afgelopen tijd knetterhard gewerkt om je team online op de rit te houden dan kan vakantie ook dubbel voelen. Dan zit je er misschien doorheen en geeft de situatie stof tot nadenken.

Wanneer je team in ‘een dip’ zit, heeft dat impact op jouw werkdag als leidinggevende. Bepaalt dat hoe jij ’s avonds je computer uitzet. Beïnvloedt dat voor een groot deel je energie. En hoe leuk je je werk eigenlijk nog vindt.

Die ‘dip-momenten’ ervaren we allemaal zo nu en dan. Eentje die in mijn geheugen gegrift staat, was tijdens de samenwerking met een groep projectleiders. Type snel en ambitieus. Mobiele telefonie. Hun projecten liepen te vaak uit budget en/of tijd en dat wilden ze beter leren managen.

Dat dacht ik althans. Maar ze leken er geen zin in te hebben en hadden kritiek op alles. Na een pittige ochtend, stond het onderdeel ‘plannen’ op het programma: onder tijdsdruk een kasteel bouwen met papier, scharen en lijm. Hoewel ik voorstander ben van ervarend leren, was dit niet mijn favoriete onderdeel. En ik zag de bui al hangen.

Wat ik vreesde gebeurde.

De cynische opmerkingen vlogen al snel door de lucht. Het gesprek ging over alles behalve over hun projectplanningen. Ik zat met twaalf ervaren professionals, compleet in de weerstand.

Lang verhaal kort. Het was hard werken voor mij met deze groep. Ik kon maar een ding denken: “Ze willen niet. Niet meewerken. Niet leren. Geen verantwoordelijkheid nemen.” Buikpijn had ik ervan. Die zomer twijfelde ik serieus of ik niet een andere baan moest zoeken.

Waarom ik dit deel.

Door dit dieptepunt leerde ik ook een geheim. Een formule om voortaan het beste uit iedere groep en team te halen. In iedere omstandigheid. Een inzicht dat ook jij kunt toepassen, om jouw team uit deze dip te halen. En je vakantiebestemming is een mooie plek om hiermee te starten.

Het geheim zit ‘m erin niet te focussen op wat zij presteren, doen of laten.

Maar je allereerst bewust te zijn van hoe jij naar je team, de situatie of omstandigheid kijkt.

Toen ik dát ging doen, besefte ik dat ik zélf niet 100% achter het programma stond. En dit onbewust had overgebracht in mijn woordkeus, toon en non-verbale communicatie.
Ik ontdekte dat ik al heel snel het label ‘lastige groep” op deze mensen had geplakt. Hierdoor lag mijn focus bij de 3 meest kritische groepsleden van de 12. En doordat ik hen alle aandacht gaf, versterkte ik (onbewust en onbedoeld!) zelf de negatieve dynamiek en werd de rest hierin meegezogen.

Bovendien miste ik hierdoor een heleboel positieve signalen. Aanknopingspunten en kansen die ik had kunnen gebruiken om de groep terug in een positieve flow te krijgen.

Toen ik dát eenmaal zag, baalde ik uiteraard als een stekker. Ik had hier wat laten liggen, niet zij. Tegelijkertijd was de ontdekking, dat de manier waarop je naar een groep of team kijkt invloed heeft op het te bereiken resultaat, een enorme opluchting.

Anders kijken, geeft ander resultaat.

Vanaf dat moment ben ik gaan kijken naar wat er WEL is, in plaats naar wat er niet is.
Naar de momenten dat een groep een GEWENSTE reactie of gedrag laat zien in plaats van dat wat je niet wilt. Naar de POTENTIE die er in het team zit als iedereen goed in zijn vel zit en de samenwerking stroomt. En door hiernaar te kijken, kom ik tot betere timing, veel effectievere interventies en communicatie. Waardoor we als groep of team samen veel betere resultaten halen. En dat werkt óók zo tijdens online samenwerken.

Omdat ik veel met groepen werk, nam ik die zomer het besluit dat ik zo’n dieptepunt niet nóg een keer wilde ervaren. Ik schakelde hulp in en ging met een coach samenwerken.

​​In zeer korte tijd:
1. Zag ik in waar míjn blinde vlekken en kansen lagen.
2. L​eerde ik hoe ik mijn impact in groepen kon vergroten.
3. G​roeide ik naar mijn ‘next level’.

Zo werd dit dieptepunt in meerdere opzichten een hoogtepunt. De groep ‘die niet wilde’ werd de groep waardoor ík een betere leider werd. Waardoor ik meer van groepen begrijp en nu in staat ben om veel méér resultaat te boeken met de teams, groepen en afdelingen waar ik mee samenwerk.

Nu ben ik de laatste die zegt dat je in je vakantie met werk bezig moet zijn. Maar als je in een dip zit met je team, dan sla je mogelijk toch aan het piekeren.

Bij deze de uitnodiging om in plaats van te kijken naar wat er mis is en beter moet, eens te kijken naar wat er WEL is. Naar de momenten waarop je team wel GEWENSTE (re)acties heeft laten zien. En naar wat er MOGELIJK is als je team wél lekker draait. En welke KANSEN hier voor jou liggen om samen met je team dat ‘next level’ te bereiken.

Door hier alleen al in gedachten op te focussen en over te mijmeren onder het genot van een heerlijke chardonnay, ga je straks andere dingen zien. Je gaat de aanknopingspunten en belangrijke momenten effectiever benutten en anders reageren waardoor je méér resultaat met je team bereikt. En minstens zo belangrijk, je gaat hierdoor méér uit je vakantie halen.

Voor nu: Geniet van je zomer!

PS Wil je elke maand inspiratie ontvangen waarmee je méér uit (de online samenwerking met ) je team haalt, abonneer je dan meteen even hier.