succesvolle heidag

Hoe je méér en blijvend resultaat haalt uit je heidag met Directie of MT.

Het is de tijd van het jaar voor beleidsdagen, jaarplannen of strategiesessies. Met je Directie of MT de hei op, weg van de drukte en werkvloer. Volledige focus voor de koers van je bedrijf en elkaar.

Als je de heidagen nog voor de boeg hebt, heb je je dan het volgende al afgevraagd: Wanneer zijn deze dagen voor jou als CEO of Directeur echt geslaagd?Wat hebben jullie dan bereikt? Besloten? Waarover precies wil je op één lijn komen? Wat wil je dat er ‘shift’? Anders is na deze dagen?

En ligt er een programma klaar waarmee dat zeker gaat lukken?

Want hier gaat het regelmatig mis.

Zelf herinner me zo’n heidag in de categorie ‘hier was zoveel meer uit te halen’. We startten met inhoud: presentaties en discussie over strategie. ’s Middags trokken we de keuken in om een 5-gangen diner te koken. Doel: de teamspirit vergroten.

Als toetje maakten we Sabayon. Lekker klooien met eieren. Ik vormde een team met de directeur, die diezelfde ochtend tijdens een stevige discussie geïrriteerd uithaalde naar een collega directeur. Zoals ook regelmatig tijdens de reguliere overleggen gebeurde.

Het was vooral de wijn die voor de goede sfeer zorgde.

Die strategiedag kwam haarscherp naar voren wat al maanden speelde. Alleen werd daar niet over gesproken. En ook deze dag bracht daar geen verandering in. Ondanks het nog best gezellige diner, was de afdronk wrang.Niet de hoopvolle start van een nieuw jaar die het had kunnen zijn.

Mijn ervaring staat niet op zichzelf. Een veel voorkomende aanname: ‘Als we naast inhoud veel ruimtevoor informele gesprekken en/of een fun- of samenwerkingsactiviteit plannen, komt het wel goed met de teamspirit.’

De verwachting (en hoop) is dan dat gesprekken over hete hangijzers ook soepeler lopen. Sluimerende irritaties worden opgelost aan de bar. En dat collega’s elkaar na de heidag makkelijker opzoeken als er iets speelt.

Alleen, werkt dat ook echt zo?

Is het werkelijk zo, dat een gezellige borrel of ‘leuke activiteit’ patronen die in de boardroom tot wrijving of ineffectiviteit leiden, doorbreken? Of de drempel om elkaar in het werk aan te spreken verlaagt?

Die aanname blijkt een misvatting. Eentje die je makkelijk kunt voorkomen.

Wil je echt bouwen aan meer verbinding of steviger vertrouwen binnen je MT/DT, dan red je het niet met een sterk inhoudelijk programma, leuke activiteit en ‘de bar.’

Dan heb je ook aan te kijken wat er echt speelt. Voorbij de doelen, de strategie en inhoud.

Vooral als dat er in de reguliere overleggen niet van komt. Om allerlei legitieme redenen: een te volle agenda of andere prioriteiten. Omdat je het graag ‘gezellig’ houdt. Wilt voorkomen dat het clasht of dat relaties ‘schaden’.

Herkenbaar?

Wat we vaak vergeten is dat de basis voor meer vertrouwen, verbinding en excellente prestaties juist ontstaat door de gesprekken die je nu uitstelt of vermijdt ‘aan te gaan’ met elkaar.

Door open te bespreken wat er nodig is, om niet alleen in de bar, maar ook in de boardroom een positief en effectief teamklimaat te creëren.

Zodat iedereen het achterste van zijn tong durft te laten zien, zonder elkaar te triggeren. Je elkaar scherp houdt op afspraken. Elk DT / MT-lid goed uit de verf komt, 100% verantwoordelijkheid pakt en volledig gecommitteerd is.

Zodat je de ‘niet effectieve gewoontes’ achter je kunt laten. En samen die nieuwe strategie en/of targets overtuigend realiseert.

Zo’n heidag kan trouwens prima zónder oeverloze of zware gesprekken. En in combinatie met een stuk inhoud of strategie.

Als je nu binnenkort toch 2 dagen met je MT en/of DT aan de slag gaat, hoe zou het dan zijn om een programma te hebben waarmee je én sterke inhoud én gezelligheid én een merkbaar verschil in de boardroom bereikt? Zodat je blijvend resultaat uit je heidagen haalt!

Ik wens je veel succes. En mooie dagen!

Susan

PS Als je nog geen ijzersterk maatwerk programma voor je heidagen hebt waarmee je ál je doelen bereikt, laten we dan volgende week even bellen. Dan kijk ik even met je mee. Plan hier een gesprek. Of stuur een bericht naar susan@teamsmettoekomst.nl.