10 signalen meer transparantie

10 Signalen dat jouw directie of MT meer transparantie kan gebruiken

“Wat ben ik blij dat je dát zegt. Ik dacht dat ik de enige was, die er zo over denkt”.

Wat een opluchting en ruimte ontstaat er als álle teamleden gaan uitspreken wat ze denken.

Als je niet alleen in de wandelgang hoort hoe iemand écht in de wedstrijd zit, maar je collega ook tijdens het MT-overleg open kaart speelt. Ook al ligt iets gevoelig.

Wist je dat niet alleen jij als leidinggevende, manager of directeur de terughoudendheid of dubbele signalen oppikt als een teamlid zich op de vlakte houdt? Of meegaat in een besluit, terwijl er nog iets fundamenteels in de weg staat?

Ook anderen in het team merken het als er zaken in de onderstroom spelen, die niet op tafel komen. Hebben er een mening over. Gaan zich er op den duur aan irriteren.  Én houden het (onbewust en onbedoeld) mee in stand.

Is dit herkenbaar in jouw team, dan is een terechte vraag: Hoeveel effectiever zouden jullie als directie of MT zijn, als iedereen vrijuit zou spreken op het moment dat het ertoe doet? Als niemand zich belemmerd voelt en open en integere communicatie de norm zou zijn?

Of jullie toe zijn aan het volgende level van transparantie, herken je aan deze 10 signalen:

  1. Als je als leidinggevende graag meer evenwicht in het team ziet. Wenst dat de meer afwachtende collega’s vaker hun inbreng doen. Zodat niet steeds dezelfde mensen aan het woord zijn of de agenda bepalen. Of als je je zorgen maakt over de betrokkenheid of motivatie van bepaalde collega’s.
  2. Als je van mening bent dat jullie nu niet het allerbeste in elkaar naar boven halen. En als je het belangrijk vindt om als directie of MT een rolmodel voor je afdeling of organisatie te zijn in het uitdragen van een open en transparante cultuur.
  3. Als je merkt dat sarcastische grappen, sneren en steken onder water of roddels toenemen. Dit is een teken dat er onderhuids van alles speelt. Breek je dit niet open, dan gaat het een eigen leven leiden. En komt het aan het oppervlak, in de vorm van toxisch gedrag.
  4. Als er stille conflicten of eilandjes binnen je MT ontstaan (of tussen de afdelingen van MT-leden). En als je jezelf hoort zeggen dat het nodig is om meer bruggen te slaan, maar dit niet van de grond komt.
  5. Als de urgentie om je teamdoelen te halen dit jaar hoog is. Maar je je tegelijkertijd zorgen maakt of dat lukt gezien recente communicatiemisverstanden, fouten of ‘cover-up’ gedrag van sommige teamleden.
  6. Als het de ambitie is om elkaar eerder, oprechter of effectiever feedback te geven. Of als feedback ontvangen en elkaar aanspreken een aandachtspunt is.
  7. Als jij als leidinggevende zo nu en dan een knoop in je buik, een onbehaaglijke stilte of plaatsvervangende schaamte ervaart. Of er regelmatig een roze olifant jullie overleg in dendert, maar het niet lukt om die gedecideerd weg te werken.
  8. Als je verlangt naar een positievere vibe in jullie interactie of meer tempo in de besluitvorming. Of afspraken niet altijd afspraken blijken te zijn.
  9. Als je al meerdere pogingen hebt ondernomen om dit bespreekbaar te maken en er niets verandert. En je de verantwoordelijkheid als leider voelt, om een prettig en effectief teamklimaat te waarborgen met elkaar.
  10. Als je signalen of klachten van de werkvloer opvangt of in het MTO terugleest dat informatiedeling en communicatie vanuit de directie te wensen overlaat.

En een laatste een bonus signaal: Als je eraan toe bent je invloed als leider verder te vergroten en tactieken en tools zoekt, waarmee je de teamdynamiek kunt bijsturen en de ontwikkeling van je team effectief ondersteunt.

Dit zijn veelvoorkomende 10 signalen dat transparantie in je MT of directie een belangrijke sleutel voor jullie is om door te ontwikkelen naar een gedreven, hecht én goed presterend team, dat draait als een geoliede machine.

Dat de urgentie toeneemt, om elkaar in de ogen te kijken en te zeggen wat er gezegd moet worden. Op een constructieve manier, zodat iedereen zich gehoord en gesterkt voelt. En je samen het gesprek kunt voeren over wat het vraagt – zowel op teamniveau als voor elk teamlid individueel – om een transparant werk- en teamklimaat te creëren én borgen met elkaar.

Ik wens je een fijne week!

PS Onlangs begeleidde ik een MT tijdens een 24-uurs sessie waar precies dit thema op de agenda stond.

Wat de 24-uurs opleverde voor dit MT:
“Een Reboot”
“Door een goede mix van diepgang en luchtigheid heeft iedereen zich uitgesproken. Het heeft mijn vertrouwen in elkaar en in mijzelf enorm gesterkt”
“Verbinding.”
“Waardevol. De MT-overleggen lopen nu merkbaar anders en veel effectiever”

Benieuwd hoe een 24-uurs eruitziet?
Of heb je plannen om met je MT de hei op te gaan?
Als je het interessant vindt als ik -vrijblijvend- met je meedenk over een doeltreffende invulling van jullie MT-sessie, mail me dan meteen even. Of plan hier een gesprek met me in.