reflectievragen teams met toekomst

11 vragen om de groeikansen in je directie of MT direct boven water te krijgen.

Back-to-Business, na een hopelijk heerlijke zomer break.
Hoe ben jij gestart? Lukt het je om de rust erin te houden?

Afgelopen week heb ik bewust een aantal dagdelen geblokt in mijn agenda, waarin ik niet beschikbaar was voor teamsessies. Niet voor overleg. Of voor andere operationele taken.

Wel om de mentale ruimte die ik meenam van het Sloveense platteland goed te benutten.
Om de inzichten te verwerken die ik kreeg aan de prachtige kust van Istrië.
Om de besluiten te nemen die nodig zijn om de komende 4 maanden doelgericht te knallen.
Om acties af te stemmen met mijn teamleden.
En ook nog tijd te hebben voor een fijne ochtendwandeling.

En guess what: het was een enorm waardevolle én productieve week!
Hoe is dat voor jou?

Gebruik je dit moment om met frisse ogen te kijken naar waar je staat ten opzichte van je ambities, je doelen? Scherp te krijgen waar je lekker op dreef bent met je MT en waar het stagneert?

Of sta je intussen alweer in de 4e of 5e versnelling?
Word je – meer dan wenselijk – de operatie ingetrokken? Waardoor je onvoldoende tijd hebt voor belangrijke zaken als echt inchecken bij je mensen, vooruitkijken, belangrijke besluiten? En zie je bij je MT-leden hetzelfde gebeuren?

Als dat laatste het geval is, zo vlak na je vakantie, dan ben ik graag even je “red flag”.
Dan is het nu urgent om pas op de plaats te maken.
En opnieuw prioriteiten te stellen.

Geloof me.
Het is voor leiders geen luxe, maar pure noodzaak om genoeg tijd in je agenda te claimen om uit te zoomen. De uitdagingen binnen je MT scherp te krijgen. Te overdenken wat het van je samenwerking en aansturing vraagt om de huidige status quo te doorbreken.

Dit doen jullie ongetwijfeld al tijdens jullie (half)-jaarlijkse heidag.
De vraag is of je het daarmee redt?

Wist je dat in High Performance organisaties, managers 30 tot 50% van hun reguliere werktijd investeren in overleg, afstemming en reflectie rondom ‘big picture’ en lange termijn vraagstukken. In zaken waarin ze als managers het verschil maken. Een sterker MT worden. Vertrouwen en verbinding voeden. Zorgvuldige besluitvorming. Omdat ze weten dat deze tijd zich 3x terugbetaalt in betere samenwerking. Een fijner werkklimaat. Minder fouten en incidenten. Meer betrokkenheid. Sterker leiderschap. In harde resultaten.

Een goed presterende en gezonde organisatie, begint bij een uitmuntend functionerend MT.

Dan begrijp je ook dat het niet toereikend is om 2x paar keer per jaar aan reflectie te doen.
Waarom het belangrijk is om hier regelmatig tijd in te investeren.
En dit moment, zo vlak na je vakantie is daar bij uitstek een geschikt moment voor.

Dit is precies waarom ik je graag 11 vragen aanreik waarmee jij scherp krijgt waar de uitdagingen en groeikansen voor je MT liggen. Zodat jullie de komende 4 maanden doeltreffend kunnen knallen samen.

Ik nodig jou uit om deze week een ‘met-de-benen-op-tafel-blok’ in je agenda te reserveren van 1 of 2 uur. En dan een plek te zoeken waar je ongestoord met een kop koffie en je notitieboek kan ontdekken wat er boven komt met deze reflectievragen.

En nog beter: stuur deze vragen door naar je MT-leden en bespreek ze de volgende keer samen tijdens je MT-overleg.

Onderstaand de 11 reflectievragen om de groeikansen in jullie directie of MT direct boven water te krijgen:

 1. Als je terugkijkt op de resultaten van het eerste half jaar, waar ben je dan het meest trots op? Hoe hebben jullie hieraan bijgedragen?
 2. Wanneer halen jullie het beste in elkaar naar boven in jullie MT? Hoe kun je dit vaker bewust creëren en inzetten?
 3. Welke verwachtingen en doelen heb je nog waar te maken de komende maanden? De komende 3 jaar? Welke stretch gaat dat van jullie vragen? Wat heb je als MT te ontwikkelen?
 4. Als je heel eerlijk bent: waarop loop jij leeg in jullie samenwerking? Wat irriteert? Kost je onnodig veel energie? En hoe zit dat voor de rest van je team?
 5. Wat kost je nu teveel tijd of strijd? Waarin mag je team meer verantwoordelijkheid pakken? Heb je andere verwachtingen dan het nu loopt?
 6. Wat weet je diep van binnen, over het leiderschap van je MT in relatie tot jullie missie en visie? Over hoe jullie je kernwaarden op dit moment ‘praktiseren’?
 7. Welk gedrag op de werkvloer veroorzaakt de huidige status quo? Hoe houden jullie dit als MT in stand? Wat hebben jullie te doorbreken?
 8. Wat kost het, als jullie op de ‘oude voet’ doorgaan? Er niets verandert? En wat nog meer?
 9. Welke kansen liggen er, die je koste wat kost wilt pakken komende maanden? En wat is dan jullie grootste uitdaging om dit te realiseren?
 10. Wat zou het voor jou betekenen als het jullie lukt om die kansen niet door je handen te laten glippen? Echt te verzilveren? Verwachtingen met je MT en organisatie waar te maken?  Wat zou het betekenen voor je positie op korte termijn? Je carrière? Je privé situatie? Je toekomst?
 11. En wat zou dit voor je managers betekenen? Je medewerkers? Je klanten? Je organisatie? Nu en op de langere termijn?

Succes!

Het beantwoorden van deze vragen levert je sowieso gouden informatie op. Inzichten met de potentie om je MT met meer focus aan te sturen. Samen nog beter te presteren. Je organisatieresultaat naar een nieuw level te tillen.

Uiteraard ben ik benieuwd: wat is je belangrijkste inzicht? En welk besluit of actie verbind je hieraan? Je mag het me altijd laten weten. Ook wanneer je het fijn vindt als ik een keer vrijblijvend met je meedenk.

Als deze vragen waardevol voor je waren, stuur dit artikel gerust door naar like-minded managers of leidinggevenden binnen of buiten je organisatie.

Wil je voortaan direct inspiratie en tips in je mailbox ontvangen, schrijf je dan hier in.