HIGH IMPACT TEAM PROGRAMMA

Voor leiders die gaan voor een stevig en gemotiveerd team en het allerbeste resultaat.

Leid je team in 20 weken naar topprestaties.

Zonder dat de werkdruk toeneemt.

IK WIL EEN HECHT, GEMOTIVEERD EN GOED PRESTEREND TEAM

Samen knallen. Met een team dat draait als een geoliede machine.

Waar de sfeer positief is. Teamleden elkaar vertrouwen. En elkaar scherp houden.

Dat is wat je als leidinggevende, met hart voor de zaak én oog voor de mens wilt!

Dan is het wel nodig dat je team aangehaakt en in vorm is.

Ook na een uitzonderlijk pittige tijd.

En daar wringt het, want:

TMT

Jij doet wat je kunt. 

Dagstarten. 1-op-1 gesprekken. Een borrel of teamuitje.
Toch functioneert je team nu niet optimaal.
Onder water speelt er van alles.

Maar het goede teamgesprek hierover lukt steeds niet.

Als je echt eerlijk bent, maak je je behoorlijk zorgen. Want hoe ga je alle doelen en verwachtingen waarmaken?
Als het nu al piept en kraakt. De oordelen en beschuldigingen toenemen.

Hoe blijf je samen goed presteren? In verbinding?

Hoe houd je de motivatie hoog en de sfeer positief?

En misschien wel het allerbelangrijkste:

Hoe zorg je dat je team vertrouwen houdt?

In elkaar? In jou als leidinggevende? En in de toekomst van je organisatie?

Diep van binnen weet je dat de teamproblemen die nu spelen al veel langer sluimeren.

Jij staat voor de keus: laat je het nog een paar maanden doorsudderen?

Of grijp je deze situatie aan om nu de samenwerking in je team structureel te verbeteren en
je team naar topprestaties te leiden?

IK WIL MIJN TEAM NAAR TOPPRESTATIES LEIDEN!

Dan opereert jouw DT, MT of afdeling binnenkort weer als één echt team:

Wat is er dan wel mogelijk met jouw MT of afdeling, dat nu niet goed van de grond komt?
Hoeveel meer impact heb jij dan als leider?

Eindelijk gelukt!

“Dankzij dit traject is nu wel gelukt wat eerder niet van de grond kwam. We wilden meer openheid in ons team, maar spraken meningsverschillen niet goed uit, met irritaties en spanning tot gevolg. Doordat we dat nu wél doen, werken we niet alleen beter, maar ook intensiever samen.”

George Ubachs / Managing director EADTU

Mooie basis om zelf te blijven verbeteren.

“Door het teamtraject ben ik me als leider nog bewuster geworden van mijn voorbeeldrol en impact. We hebben (als doorgewinterde technici en leidinggevenden) geleerd hoe we gedrag met elkaar bespreekbaar maken en ervaren hoe dit bijdraagt aan meer effectiviteit, werkplezier en betrouwbaarheid. We hebben een mooie basis gelegd om zelf te kunnen blijven verbeteren.”

Ed Verhagen / Installatieverantwoordelijk Gas Stedin

Plezierige samenwerking en effectief resultaat.

“Susan weet op kundige en enthousiaste wijze een team verder te brengen. Een plezierige samenwerking en een effectief resultaat.”

Eric Prevoo / director vb&t Vastgoedmanagement

Gedoe in een team verdwijnt niet vanzelf…

Sterker nog, onder druk nemen problemen verder toe.
Er is leiderschap nodig om issues structureel op te lossen.
Dat van jou, om precies te zijn.

Speciaal voor directeuren, hoofden, managers en leiders,

heb ik het HIGH IMPACT TEAM PROGRAMMA ontwikkeld.

Leid jouw directie-, management-, multidisciplinaire team of afdeling in 20 weken naar topprestaties.

Zodat je team binnenkort weer als een geoliede machine draait.

En verwachtingen waarmaakt.

> Wat levert dit HIGH IMPACT TEAM PROGRAMMA concreet op?

Een greep uit de resultaten:

>> En wat brengt dit mij als leidinggevende?

Het mes snijdt aan 2 kanten. Niet alleen je team maakt een forse ontwikkeling door. Jouw rol wordt ook makkelijker doordat:

>> Spreekt dit je aan en wil je weten of dit programma aansluit bij de situatie in jouw team?

VEEL GESTELDE VRAGEN

Voor wie is het programma precies geschikt?

Dit programma is speciaal ontwikkeld voor gedreven directeuren en leiders die met hun DT, MT, afdeling of multidisciplinaire team naar het volgende niveau in teamfunctioneren en prestaties willen ontwikkelen. In het bijzonder als je:

 • Je sporen allang verdiend hebt, maar nu voor grote teamopgaven of stevige targets staat. En nog niet overtuigd bent of je die nu samen waar kunt maken.
 • De huidige teamproblemen liefst gisteren al getackeld had. Er moet echt iets gebeuren nu.
 • Al langer de ambitie hebt om samen naar een high-performing team te groeien.
 • Een ‘team met een erfenis’ hebt of samen een pittige tijd achter de rug hebt (om welke reden dan ook) en dit terug ziet in oplopend verzuim en verloop. Je wilt samen een periode afsluiten en een frisse start maken.
 • Weet dat de druk hoger dan ooit wordt, omdat je voor een belangrijke opgave staat die simpelweg moet. Je gunt zowel jezelf als je team hier een stuk professionele support bij, zodat je geen onnodige missers maakt of mensen verliest.
 • Je eigen kracht als leider goed kent. En ook van jezelf weet dat gedragsverandering en groepsdynamiek minder jouw cup-of-tea is. Hulp inschakelen is dus de slimste optie.
 • Je graag met ervaren experts werkt die hun vak verstaan. En vaker succesvol met dit bijltje hebben gehakt.
 • Graag de regie pakt, denkt in mogelijkheden en de huidige problemen als katalysator wil benutten om je team structureel naar een volgend niveau in prestaties te leiden.
Waaruit bestaat het programma? Hoe is het opgebouwd?

Het High Impact Team programma is een 20 weken doelgericht en pragmatisch maatwerk programma met laserfocus op de specifieke doelen een beoogde ontwikkeling van jouw team.

Concreet bestaat het programma uit de volgende onderdelen:

 • Vertrouwelijk intake- en kennismakingsgesprek met alle teamleden. Zodat teamleden mij leren kennen. En ik een compleet beeld krijg van de teamsituatie, inclusief ieders verwachtingen en gevoeligheden. Ook tackel ik in deze gesprekken alvast mogelijke weerstand.
 • Live inspirerende kick-off met als resultaat glasheldere en gecommitteerde teamdoelen, verbinding en sterker vertrouwen (dag).
 • Vier praktische high-impact maatwerk teamsessies (dagdeel) toegespitst op de te realiseren teamdoelen en -vaardigheden. Werken aan gedrag én eigenaarschap. Verdiepings- en verbeterslagen maken. En uiteraard successen vieren.
 • Leiderschaps-calls: Twee-wekelijkse terug- en vooruitblik op de sessies en in gesprek over praktische teamvraagstukken waar jij in vertrouwen over wilt sparren (1 uur).
 • 24/7 leiderschaps-support: In geval van dringende team-vraagstukken tussendoor, ben ik stand-by voor vragen, advies of coaching.
 • Mooie afsluitende sessie en evaluatie met het team.
Wat leren we precies als team? Waar worden we vaardiger in?

Dat hangt af van de specifieke doelen en te ontwikkelen vaardigheden die voor jouw team prioriteit hebben. Veel voorkomende thema’s:

 • Een open en effectief teamgesprek voeren, ook over lastig onderwerpen. Zonder te verzanden in ja-maren of ongemakkelijke stiltes.
 • Hoe je niet effectief gedrag (roddelen, klagen, geen verantwoordelijkheid pakken, etc) op een veilige en constructieve bespreekbaar maakt en doorbreekt.
 • Teamsfeer verbeteren. De energie, productiviteit en/of motivatie hoog houden, ook als de werkdruk hoog is.
 • Je durven uitspreken. Haalbare afspraken maken en elkaar aanspreken als dat nodig is.
 • Effectief omgaan met werkdruk of werkstress.
 • Meer zelfsturend opereren als team. Effectiever besluiten nemen.
 • Een leer- of feedback cultuur ontwikkelen.
Waarom duurt dit programma 20 weken?

Met het hele team een omslag maken, vaardigheden bijleren en nieuw gedrag inslijten is niet haalbaar in 1 of 2 sessies. Collectieve gedragsverandering in gang zetten en laten beklijven vraagt een minimale doorlooptijd van 4 tot 6 maanden. Aangezien Teams Met Toekomst voor blijvende verandering en duurzame resultaten gaat, begeleiden we je team minimaal 5 maanden om beoogde resultaten te bereiken én in te bedden. De sessies zijn met een tussenpose van 3 – 4 weken.

Wat houdt maatwerk in?

Gedurende het hele traject werken we heel gericht aan de voor jullie team relevante samenwerkingsdoelen en beoogde resultaten. Geen standaard riedels, maar elke sessie een maatwerkprogramma gericht op het inhoudelijke thema of de te ontwikkelen vaardigheden die op de agenda staan. Ook in de keuze van de werkvormen houden we rekening met de voorkeuren en eventuele gevoeligheden die leven in het team (bijvoorbeeld n.a.v. eerder negatieve ervaringen met een teamcoach). Het hele programma is erop gericht dat elk contactmoment een zinvolle en constructieve ervaring met positieve impact is. Tijdens de evaluatie van sessies krijgen we regelmatig feedback terug als to-the-point, helend, nuttig, hoopvol, dit hadden we veel eerder moeten doen, prettige sfeer, praktisch, belangrijke stappen gezet.

Wanneer is dit programma niet passend?

Hoewel teams in allerlei sectoren (variërend van MT’s, LT’s  en hele afdelingen in de zakelijke dienstverlening en meer ‘blauwe’ en technische organisaties tot en met zorg en onderwijsteams) hiermee teamsuccessen hebben geboekt, is het programma zeker niet voor iedereen geschikt.

Ben je op zoek naar enkel een snelle oplossing, een pleister op het probleem zonder de echte oorzaak aan te pakken of wil je een eenmalige (feedback)sessie, dan is dit programma niet wat je zoekt. Ook als je zelf (als leidinggevende) niet bereid bent om te participeren, niet openstaat voor feedback of nieuwe werkwijzen, dan is dit programma niet passend.

Dilemma: HIGH IMPACT TEAM PROGRAMMA voor hele team? Of toch zelf een leiderschapsopleiding volgen?

Ieder teamlid heeft een rol en verantwoordelijkheid in het reilen en zeilen van het team of de afdeling. Door het hele team te betrekken bij de team- en samenwerkingsdoelen, ontstaat meer eigenaarschap, bij elk teamlid. Daarnaast krijgt iedereen inzicht in hoe je elkaar beïnvloedt en hoe dat effectiever kan. Door in teamverband doelgericht te werken aan gewenste vaardigheden en gedrag, gebruik je de kracht van de groep. Je gaat samen door een ervaring, werkt collectief aan mindset, experimenteert, leert én motiveert elkaar als groep. Geen enkel teamlid uitgezonderd, want de ervaring leert dat ook de meest kritische teamleden hierin meegaan. Zo versnel je de ontwikkeling van je team enorm. Bovendien vergroot je de kans dat de in gang gezette ontwikkelingen stand houden.

De investering (in tijd en geld) voor een teamprogramma is uiteraard groter dan voor een leiderschapstraject. Daarentegen is het rendement van je investering ook vele malen groter.

Bij een leiderschapstraject ligt de focus vooral op jouw persoonlijke ontwikkeldoelen als leider. En jij implementeert je nieuwe kennis en vaardigheden in je eentje. Goede redenen om te kiezen voor een leiderschapstraject zijn bv als jij persoonlijk hoge (werk)druk ervaart, overzicht en grip op je afdeling kwijt raakt of als je relatie met een of enkele teamleden gespannen is.

Tot slot: we horen vaak terug dat het team uitkijkt naar de sessies, omdat het als positief ervaren wordt ervaren om samen actief en in een constructieve sfeer te werken aan doelen die het team belangrijk vindt. En dat heeft weer een gunstig effect op medewerkers tevredenheid.

Twijfel je nog steeds? Mail me even en dan bekijken we samen of en hoe ik je (oprecht!) het beste kan helpen.

Mijn team is groter dan 12 personen. Hoe organiseer je dat?

De ideale groepsgrootte voor dit programma is 8 -12 personen. Als je team of afdeling groter is, vindt begeleiding plaats door meerdere teamcoaches. Ik werk samen met een aantal vaste partners uit mijn netwerk. Ook wisselen we gezamenlijke bijeenkomsten en sessies in subgroepen af, zodat we een goede balans tussen verbinding en effectiviteit houden. Bij groepen groter dan 25, werken we met een voorbereidingsteam in plaats van met persoonlijke intakes.

Kom je op locatie? En werkt dit ook online?

Zeker. In goed overleg en in lijn met jullie voorkeur vinden de sessies of bij jullie in de organisatie plaats of op een geschikte externe locatie. Ook is het mogelijk te kiezen voor online sessies, als live niet mogelijk is. Aangezien online sessies over het algemeen als intenser en vermoeiender ervaren worden, houden we hier rekening mee in het programma. Ook online bereiken we zeer positieve resultaten met teamsessies.

Wat is nog meer belangrijk om te weten?

Als leidinggevende speel je een sleutelrol in het functioneren van je team, dat besef je je. Je houdt van quick-wins, maar vindt de solide basis die nodig is om een toekomstproof team te creëren ook belangrijk. Je geeft jouw volledige commitment aan de ontwikkeling van je team en bent zelf ook bereid om te leren en om feedback te ontvangen. Je begrijpt het belang van je rolmodel als leider. Je participeert en draagt bij aan een open en veilige sfeer tijdens de sessies.

Dit klinkt allemaal heel goed Susan, MAAR ….

… de situatie in mijn team is echt complex. En mijn teamleden eigenwijs. Ik betwijfel of mijn team hier open voor staat.

…. begrijp jij als buitenstaander onze business en uitdagingen wel goed genoeg?

…dit is nu niet het goede moment (gezien prioriteiten, budgetten of de komende reorganisatie…).

… we praten al zoveel. Wij zijn meer van ‘niet lullen, maar poetsen’. Werkt jouw aanpak dan?

…ik ben bang dat het werken met een teamcoach de beeldvorming over mijn leiderschapspositie beïnvloedt?

… ik probeer het de komende tijd toch eerst nog even zelf.

Weet dan dat veel van mijn klanten exact hetzelfde dachten. En dat ze, zonder uitzondering opgelucht en positief verrast zijn over de impact, effectiviteit en verbeterslagen die ze in korte tijd met hun team bereikten, toen ze besloten om ondanks twijfels, de regie te pakken en hiervoor te gáán met hun team.

De realiteit is ook dat een aantal leidinggevenden in bezwaren blijven hangen en dit vooruitschuiven. En zich niet altijd realiseren wat ze hiermee riskeren: bij reorganisaties vallen de hardste klappen vaak bij de teams of afdelingen die het minst effectief functioneren.

Teamissues langer laat sudderen betekent 98 van de 100 keer dat onderhuidse irritaties verder oplopen. Onveiligheid onvermijdelijk groeit. Productiviteit en resultaat achter blijven. Kostbare tijd verdampt. Het team vertrouwen verliest. Uitval en verloop toeneemt.

Zover hoeft het natuurlijk niet te komen…

Jij kunt besluiten die optimaliseringsslag wél te maken. Ervoor zorgen dat je team zo snel mogelijk weer effectief samenwerkt en boven verwachting presteert. De regie pakken en deze barstjes als kans zien om de situatie te keren. Als katalysator om gezamenlijke teamprestaties en samenwerking naar het volgende niveau te brengen.

Heb je toch nog twijfels of een specifieke vraag, stuur mij een mail. Ik denk graag met je mee of dit programma bij jouw teamuitdaging past.

Ben je klaar om de kansen te pakken en je team naar topprestaties te leiden?

We zijn weer een echt team.

“We communiceren beter en het vertrouwen is gegroeid. We staan vaker stil bij onze successen en hebben meer plezier. Door de scherpte in Susan’s coaching en het prettige contact hebben we samen grote stappen in korte tijd gezet. En dat gun ik iedere leidinggevende, zowel persoonlijk als in het team.”

Ziya Aydogan / Onderwijsmanager, ROC de Leijgraag

De teamdag onder leiding van Susan was een schot in de roos.

“Collega’s mengen meer van werkplek en dat was een belangrijk doel. Ook hebben de samenwerkings- en resultaatdoelen een concrete plek gegeven in ons jaarplan. We denken al na over een vervolg.”

Arjan Kinjet / Teammanager Business Control, Kamer van Koophandel

Heb je twijfels of vragen?

Blijf er niet mee rondlopen.

STEL JE VRAAG HIER

Susan schept een veilige sfeer en brengt expertise, flow, energie, creativiteit en plezier in.

Het resultaat om tot meer verbinding met elkaar en de strategie van de organisatie te komen is bereikt. Ik kan Susan van harte aanbevelen, zij weet als geen ander hoe ze mensen en teams in hun kracht zet.

Ellen Beenhackker / HRM Businesspartner, Kamer van Koophandel

Steviger, effectiever en efficiëntere aansturing en samenwerking.


“Na slechts een paar maanden coaching zie ik een manager die steviger voor zijn teams staat, effectiever én efficiënter in de aansturing is. Dit wordt zichtbaar gewaardeerd door de medewerkers. Door meer openheid in de communicatie zijn we ook als MT een sterker team worden.”

Jolanda van Kessel / Regiodirecteur de Leijgraaf

Heldere en kundige sessies die bijdragen aan motivatie en verbinding.

“Deze heldere en kundige sessies gaan mijzelf én de samenwerking binnen de verschillende teams helpen om positiefgemotiveerd en in verbinding te blijven.”

Michelle Olij / Team-coōrdinator KLM

Mijn managersscope versterkt!

“Een realistisch en praktisch uitvoerbaar stappenplan voor mijn team én mijn managers scope voor de komende jaren versterkt!”

Rob van Katwijk / Team Lead Supply Quality Engineer ASML