HIGH IMPACT EXECUTIVE TEAM PROGRAMMA

Voor een effectievere boardroomcultuur
en stevigere, autonomere directie of MT.

PLAN EEN VRIJBLIJVEND GESPREK IN

“Susan maakt het keer op keer waar: ze is zeer stabiel in het leveren van hoge kwaliteit, zelfs met zeer lastige teams en omstandigheden.”

Johan Boudewijns/ Director Boudewijs Advies Groep

Positieve impact maken met je dienst of product. Mooie cijfers schrijven. Een sterke marktpositie. En medewerkers die met trots over je bedrijf praten.

Daar heb je voor getekend, daar draag je de verantwoordelijkheid voor. Want uiteindelijk zijn alle blikken op jou gericht. Niet alleen die van je collega’s (van directiekamer tot werkvloer), maar ook van aandeelhouders, klanten, stakeholders.

Jullie missie en visie staat als een huis. En ook de strategie is helder.

Jij wil vooruit. Bouwen, met je Directie en/of MT.

Leiders die opstaan, het voortouw nemen. Een DT/MT waarbij iedereen zijn rol echt pakt. Verantwoordelijkheid neemt. Dat heb je voor ogen. Eén team, waar jij blindelings op kunt vertrouwen. Zodat jij taken los kunt laten. Je kunt focussen op strategische zaken die bijdragen aan bedrijfsgroei. Innovatie. Jullie toekomstvisie. En meer quality time hebt voor je gezin. Die passie waar je nu te weinig aan toekomt.

En daar schuurt het momenteel.

Want de realiteit is nu dat directeuren en managers eerst naar jou kijken. Je overal in betrokken wordt. Niet elke ‘Ja’ echt gecommitteerd blijkt te zijn. Waardoor dat loslaten in de praktijk uitdagend is. Op een lijn komen en besluiten nemen, het kost veel afstemming. Je verlangt naar meer transparantie. Scherpte. Teamgevoel.  

Ja, het gaat goed, maar je weet dat er veel meer groei- en winstpotentie is. Meer kansen  om te verzilveren. Je sneller zou kunnen.

Daarvoor is gedragsverandering nodig.

En dat begint in de boardroom. Bij je directie-team. En bij je senior leaders.

TMT

Competente DT/MT-leden maken nog geen excellent functionerend team.

Tegengestelde belangen. Moeizame discussies. Wijzen als processen niet lopen of planningen uitlopen. Dat verdwijnt niet, ook niet na de zoveelste teambuilding of het vervangen van een manager.

Heidagen en teambuildingsessies zijn zinvol en dragen bij aan teamgevoel, maar eenmaal terug op het werk verdwijnen alle goede voornemens als sneeuw voor de zon. En is de effectiviteit van jullie volgende directie of MT overleg nog steeds niet wat je ervan verwacht. Dat frustreert. Erger, als toptalenten het gevoel hebben dat ontwikkeling stagneert, zie je ze naar de concurrent vertrekken.

Wil je de organisatie naar de best mogelijke performance leiden, dan vraagt dat leiders die voorop gaan. Niet alleen in woorden. Maar in houding en gedrag. Elkaar scherp houden. Een directieteam dat draait als een geoliede machine. En een effectieve boardroomcultuur.

PLAN EEN VRIJBLIJVEND GESPREK IN

“We zijn individueel én als team gegroeid. We communiceren professioneler. Onze overleggen zijn productiever. Ook lastige besluiten nemen we veel sneller. Het team is hechter en functioneert autonomer, waardoor de aansturing nu veel minder van mij vergt. En ik weer met plezier samenwerk.”

Chantal van Kempen / Klinisch Psycholoog & Medisch Manager Tergooi

“Als leider ben ik nog bewuster dat mijn voorbeeldrol bepalend is.

Voor het slagen van deze cultuurverandering was het cruciaal dat wij als leidinggevenden het goede voorbeeld gaven. Door Susan’s teamprogramma lukt het nu wél. Er liggen duidelijke afspraken waar we ons aan houden. We stellen elkaar vragen (ipv te ja-maren), denken vooruit en hebben geleerd om ons gedrag op een goede manier bespreekbaar te maken. En elkaar scherp te houden. Als leider ben ik nog bewuster dat mijn voorbeeldrol bepalend is. De overleggen lopen stukken effectiever en de sfeer is plezieriger. Het team pakt eigenaarschap en ik laat meer los. Compliment voor Susan dat ze het vertrouwen van deze groep doorgewinterde technische managers snel heeft gewonnen en ons succesvol heeft meegekregen in de cultuuromslag.”

Johan Boudewijns / Director Boudewijns Advies Groep

De grootste winst realiseer je wanneer jouw directie of leiderschapsteam voorop gaat.

Structurele verandering begint top-down.

Excellent presteren stroomt van de top door naar de rest van de organisatie. Als je directie en MT consistenter, als een geoliede machine draaien, zie je dat terug in het functioneren van de afdelingen. In betere afstemming tússen afdelingen.

De sfeer is positiever, knopen worden sneller doorgehakt, iedereen pakt zijn of haar verantwoordelijkheid. Onduidelijkheid over taken, eindeloze meetings en inconsistente boodschappen naar de organisatie behoren tot het verleden.

Dit leidt tot meer tevreden medewerkers, minder verzuim en verloop. Hogere commitment, intrinsieke motivatie en duurzame, stijgende resultaten.
Dan kan jij vertrouwen op je leiders en hoef je ook niet meer overal bij te zijn. Je executive team draait, is betrouwbaar en stabiel, maakt verwachtingen waar. Een team waar je van op aan kunt.

En dat merk je aan de cijfers, en aan de sfeer.

“We ervaren meer focus en verbinding. Met de organisatie- en afdelingsdoelen. En met elkaar”

LEID JOUW TEAM NAAR TOPPRESTATIES

“De sfeer is compleet gedraaid. Van gemopper en ieder-voor-zich naar positief, prettig en samen. Van reactief naar pro-actief. Van wantrouwend en ‘praten over elkaar’ naar vertrouwen en ‘praten met elkaar’.”

“Communicatie is opener. Professioneler. We spreken ons meer uit. En dat komt de samenwerking ten goede.”

“Onze overleggen zijn veranderd van eindeloze gesprekken naar effectief en strakker geregisseerd. Rollen zijn nu duidelijk. We nemen sneller besluiten. En we spreken elkaar aan, zónder elkaar af te branden.”

“We functioneren weer als een team! We werken intensiever en ook méér samen.”

“We hebben nu de tools én een methodiek waarmee we onszelf in de toekomst kunnen blijven verbeteren.”

Voor jou als CEO of directeur betekent dat dat je:

Acties een groter effect hebben. Je communicatie krachtiger is, beter weet wat wél en ook niet werkt om je DT/MT de gewenste beweging te laten maken . Je meer openheid en vertrouwen tijdens gesprekken ervaart. Mensen zien je als een inspirerend leider, en delen eerder informatie of fouten met je. Zodat je niet meer onverwacht geconfronteerd wordt met zaken die je eerder had willen weten.

Het betekent dat je energie overhoudt. Je leiders pakken meer regie en lossen issues onderling zélf op. Er wordt vooruit gekeken, productief gewerkt en effectief gecommuniceerd. Dat geeftjou meer tijd voor de strategische en management zaken die nu blijven liggen.

Daarmee overtref je ook de verwachtingen van stakeholders, partners, investeerders en aandeelhouders. Het succes van je bedrijf wordt zichtbaarder.

HIGH IMPACT EXECUTIVE TEAM PROGRAMMA

Leid je directie/ MT naar topprestaties.

FASE 1 – We starten met een vertrouwelijk intake- en kennismakingsgesprek met alle DT / MT-leden, om een compleet beeld te krijgen van de situatie, ieders verwachtingen, gevoeligheden. Mogelijke twijfel of weerstand tackelen we tijdens dit gesprek.

Daarop volgt een live inspirerende kick-off, met als resultaat glasheldere en gecommitteerde teamdoelen, verbinding en vertrouwen. En een besluit: gaan we deze reis naar betere prestaties en samenwerking aan met elkaar. Of niet.

Want grote resultaten, eigenaarschap, skin-in-the-game: het begint bij een gedragen, gecommitteerd directie of MT-besluit.

FASE 2 – We slaan spijkers met koppen tijdens vijf praktische high-impact maatwerk teamsessies. Deze zijn toegespitst op de te realiseren teamdoelen en -competenties, waarbij we werken aan gedrag én eigenaarschap. Verdiepings- en verbeterslagen maken. En uiteraard successen vieren.

Tussen de sessies door hebben we leiderschapscalls, waarin we terug- en vooruitblikken op de sessies en praktische vraagstukken waar jij in vertrouwen over wil sparren. We haken bij een aantal van jullie overleggen aan (teamcaoching-on-the-job)

En in geval van dringende team-vraagstukken of hindernissen tussendoor, staan we stand-by voor vragen, advies of coaching.

FASE 3 – EVALUATIE: Tijdens een laatste, mooie sessie staan we stil bij de doelen die zijn bereikt en blikken we vooruit op hoe je resultaten borgt en de impact van het programma verder vergroot.

Heldere en kundige sessies die bijdragen aan motivatie en verbinding.

“Deze heldere en kundige sessies gaan mijzelf én de samenwerking binnen de verschillende teams helpen om positiefgemotiveerd en in verbinding te blijven.”

Michelle Olij / Team-coōrdinator KLM

Susan Eggels heeft al meer dan 20 jaar ervaring in rollen variërend van change management-consultant, senior trainer, facilitator, team-, leiderschaps- en performance coach. Teams met Toekomst wordt ingehuurd door executives en leiders die de performance, communicatie en/of leiderschapsvaardigheden willen versterken binnen hun DT, MT of van zich zelf.

We werken voor middelgrote en grote dienstverleners in profit, non-profit en zorg. Onder onze tevreden klanten mogen we oa ASML, VB&T, TBV Wonen, KVK, Stedin, CBS, Boudewijns Advies Groep, Tergooi, Maxima Medisch Centrum en SekiSui rekenen.

Susan is opgeleid tot executive teamcoach (Organisational Relationship en Systems Coach) en gecertificeerd Certified Professional Co-active Coach (CPCC) door het Coaches Training Institute (CTI).

Meer over Teams met toekomst

“De samenwerking met Susan was superwaardevol! Onze teamdynamiek is blijvend verbeterd. Doordat de lucht geklaard is en elk teamlid nu wél echt zijn rol pakt, is er meer gelijkwaardigheid en onderling vertrouwen in ons MT. Daar pluk ik als manager elke dag de vruchten van. Ik gun andere managers en MT’s ook een reboot onder de begeleiding van Susan.”

Joel van de Wetering / Manager Finance & Control

“Susan weet op kundige en enthousiaste wijze een team verder te brengen. Een plezierige samenwerking en een effectief resultaat.”

Eric Prevoo / director vb&t Vastgoedmanagement

“Susan schept een veilige sfeer en brengt expertise, flow, energie, creativiteit en plezier in.
Het resultaat om tot meer verbinding met elkaar en de strategie van de organisatie te komen is bereikt. Ik kan Susan van harte aanbevelen, zij weet als geen ander hoe ze mensen en teams in hun kracht zet.”

Ellen Beenhackker / HRM Businesspartner, Kamer van Koophandel

VEEL GESTELDE VRAGEN

Voor wie is het programma precies geschikt?

Dit programma is speciaal ontwikkeld voor gedreven directeuren en leiders die met hun DT, MT, afdeling of multidisciplinaire team naar het volgende niveau in teamfunctioneren en prestaties willen ontwikkelen. In het bijzonder als je:

 • Je sporen allang verdiend hebt, maar nu voor grote teamopgaven of stevige targets staat. En nog niet overtuigd bent of je die nu samen waar kunt maken.
 • De huidige teamproblemen liefst gisteren al getackeld had. Er moet echt iets gebeuren nu.
 • Al langer de ambitie hebt om samen naar een high-performing team te groeien.
 • Een ‘team met een erfenis’ hebt of samen een pittige tijd achter de rug hebt (om welke reden dan ook) en dit terug ziet in oplopend verzuim en verloop. Je wilt samen een periode afsluiten en een frisse start maken.
 • Weet dat de druk hoger dan ooit wordt, omdat je voor een belangrijke opgave staat die simpelweg moet. Je gunt zowel jezelf als je team hier een stuk professionele support bij, zodat je geen onnodige missers maakt of mensen verliest.
 • Je eigen kracht als leider goed kent. En ook van jezelf weet dat gedragsverandering en groepsdynamiek minder jouw cup-of-tea is. Hulp inschakelen is dus de slimste optie.
 • Je graag met ervaren experts werkt die hun vak verstaan. En vaker succesvol met dit bijltje hebben gehakt.
 • Graag de regie pakt, denkt in mogelijkheden en de huidige problemen als katalysator wil benutten om je team structureel naar een volgend niveau in prestaties te leiden.
Waaruit bestaat het programma? Hoe is het opgebouwd?

Het High Impact Team programma is een 20 weken doelgericht en pragmatisch maatwerk programma met laserfocus op de specifieke doelen een beoogde ontwikkeling van jouw team.

Concreet bestaat het programma uit de volgende onderdelen:

 • Vertrouwelijk intake- en kennismakingsgesprek met alle teamleden. Zodat teamleden mij leren kennen. En ik een compleet beeld krijg van de teamsituatie, inclusief ieders verwachtingen en gevoeligheden. Ook tackel ik in deze gesprekken alvast mogelijke weerstand.
 • Live inspirerende kick-off met als resultaat glasheldere en gecommitteerde teamdoelen, verbinding en sterker vertrouwen (dag).
 • Vier praktische high-impact maatwerk teamsessies (dagdeel) toegespitst op de te realiseren teamdoelen en -vaardigheden. Werken aan gedrag én eigenaarschap. Verdiepings- en verbeterslagen maken. En uiteraard successen vieren.
 • Leiderschaps-calls: Twee-wekelijkse terug- en vooruitblik op de sessies en in gesprek over praktische teamvraagstukken waar jij in vertrouwen over wilt sparren (1 uur).
 • 24/7 leiderschaps-support: In geval van dringende team-vraagstukken tussendoor, ben ik stand-by voor vragen, advies of coaching.
 • Mooie afsluitende sessie en evaluatie met het team.
Wat leren we precies als team? Waar worden we vaardiger in?

Dat hangt af van de specifieke doelen en te ontwikkelen vaardigheden die voor jouw team prioriteit hebben. Veel voorkomende thema’s:

 • Een open en effectief teamgesprek voeren, ook over lastig onderwerpen. Zonder te verzanden in ja-maren of ongemakkelijke stiltes.
 • Hoe je niet effectief gedrag (roddelen, klagen, geen verantwoordelijkheid pakken, etc) op een veilige en constructieve bespreekbaar maakt en doorbreekt.
 • Teamsfeer verbeteren. De energie, productiviteit en/of motivatie hoog houden, ook als de werkdruk hoog is.
 • Je durven uitspreken. Haalbare afspraken maken en elkaar aanspreken als dat nodig is.
 • Effectief omgaan met werkdruk of werkstress.
 • Meer zelfsturend opereren als team. Effectiever besluiten nemen.
 • Een leer- of feedback cultuur ontwikkelen.
Waarom duurt dit programma 20 weken?

Met het hele team een omslag maken, vaardigheden bijleren en nieuw gedrag inslijten is niet haalbaar in 1 of 2 sessies. Collectieve gedragsverandering in gang zetten en laten beklijven vraagt een minimale doorlooptijd van 4 tot 6 maanden. Aangezien Teams Met Toekomst voor blijvende verandering en duurzame resultaten gaat, begeleiden we je team minimaal 5 maanden om beoogde resultaten te bereiken én in te bedden. De sessies zijn met een tussenpose van 3 – 4 weken.

Wat houdt maatwerk in?

Gedurende het hele traject werken we heel gericht aan de voor jullie team relevante samenwerkingsdoelen en beoogde resultaten. Geen standaard riedels, maar elke sessie een maatwerkprogramma gericht op het inhoudelijke thema of de te ontwikkelen vaardigheden die op de agenda staan. Ook in de keuze van de werkvormen houden we rekening met de voorkeuren en eventuele gevoeligheden die leven in het team (bijvoorbeeld n.a.v. eerder negatieve ervaringen met een teamcoach). Het hele programma is erop gericht dat elk contactmoment een zinvolle en constructieve ervaring met positieve impact is. Tijdens de evaluatie van sessies krijgen we regelmatig feedback terug als to-the-point, helend, nuttig, hoopvol, dit hadden we veel eerder moeten doen, prettige sfeer, praktisch, belangrijke stappen gezet.

Wanneer is dit programma niet passend?

Hoewel teams in allerlei sectoren (variërend van MT’s, LT’s  en hele afdelingen in de zakelijke dienstverlening en meer ‘blauwe’ en technische organisaties tot en met zorg en onderwijsteams) hiermee teamsuccessen hebben geboekt, is het programma zeker niet voor iedereen geschikt.

Ben je op zoek naar enkel een snelle oplossing, een pleister op het probleem zonder de echte oorzaak aan te pakken of wil je een eenmalige (feedback)sessie, dan is dit programma niet wat je zoekt. Ook als je zelf (als leidinggevende) niet bereid bent om te participeren, niet openstaat voor feedback of nieuwe werkwijzen, dan is dit programma niet passend.

Dilemma: HIGH IMPACT TEAM PROGRAMMA voor hele team? Of toch zelf een leiderschapsopleiding volgen?

Ieder teamlid heeft een rol en verantwoordelijkheid in het reilen en zeilen van het team of de afdeling. Door het hele team te betrekken bij de team- en samenwerkingsdoelen, ontstaat meer eigenaarschap, bij elk teamlid. Daarnaast krijgt iedereen inzicht in hoe je elkaar beïnvloedt en hoe dat effectiever kan. Door in teamverband doelgericht te werken aan gewenste vaardigheden en gedrag, gebruik je de kracht van de groep. Je gaat samen door een ervaring, werkt collectief aan mindset, experimenteert, leert én motiveert elkaar als groep. Geen enkel teamlid uitgezonderd, want de ervaring leert dat ook de meest kritische teamleden hierin meegaan. Zo versnel je de ontwikkeling van je team enorm. Bovendien vergroot je de kans dat de in gang gezette ontwikkelingen stand houden.

De investering (in tijd en geld) voor een teamprogramma is uiteraard groter dan voor een leiderschapstraject. Daarentegen is het rendement van je investering ook vele malen groter.

Bij een leiderschapstraject ligt de focus vooral op jouw persoonlijke ontwikkeldoelen als leider. En jij implementeert je nieuwe kennis en vaardigheden in je eentje. Goede redenen om te kiezen voor een leiderschapstraject zijn bv als jij persoonlijk hoge (werk)druk ervaart, overzicht en grip op je afdeling kwijt raakt of als je relatie met een of enkele teamleden gespannen is.

Tot slot: we horen vaak terug dat het team uitkijkt naar de sessies, omdat het als positief ervaren wordt ervaren om samen actief en in een constructieve sfeer te werken aan doelen die het team belangrijk vindt. En dat heeft weer een gunstig effect op medewerkers tevredenheid.

Twijfel je nog steeds? Mail me even en dan bekijken we samen of en hoe ik je (oprecht!) het beste kan helpen.

Mijn team is groter dan 12 personen. Hoe organiseer je dat?

De ideale groepsgrootte voor dit programma is 8 -12 personen. Als je team of afdeling groter is, vindt begeleiding plaats door meerdere teamcoaches. Ik werk samen met een aantal vaste partners uit mijn netwerk. Ook wisselen we gezamenlijke bijeenkomsten en sessies in subgroepen af, zodat we een goede balans tussen verbinding en effectiviteit houden. Bij groepen groter dan 25, werken we met een voorbereidingsteam in plaats van met persoonlijke intakes.

Kom je op locatie? En werkt dit ook online?

Zeker. In goed overleg en in lijn met jullie voorkeur vinden de sessies of bij jullie in de organisatie plaats of op een geschikte externe locatie. Ook is het mogelijk te kiezen voor online sessies, als live niet mogelijk is. Aangezien online sessies over het algemeen als intenser en vermoeiender ervaren worden, houden we hier rekening mee in het programma. Ook online bereiken we zeer positieve resultaten met teamsessies.

Wat is nog meer belangrijk om te weten?

Als leidinggevende speel je een sleutelrol in het functioneren van je team, dat besef je je. Je houdt van quick-wins, maar vindt de solide basis die nodig is om een toekomstproof team te creëren ook belangrijk. Je geeft jouw volledige commitment aan de ontwikkeling van je team en bent zelf ook bereid om te leren en om feedback te ontvangen. Je begrijpt het belang van je rolmodel als leider. Je participeert en draagt bij aan een open en veilige sfeer tijdens de sessies.

Klinkt goed, maar…

… onze situatie is complex. En mijn team eigenwijs. Ik betwijfel of mijn DT /MT hier open voor staat.

…. begrijp jij als buitenstaander onze business en uitdagingen wel goed genoeg?

… dit is nu niet het goede moment (gezien prioriteiten, budgetten of de komende reorganisatie…).

… we praten al zoveel. Wij zijn meer van ‘niet lullen, maar poetsen’. Werkt jouw aanpak dan?

… ik ben bang dat het werken met een teamcoach de beeldvorming over mijn leiderschap beïnvloedt?

… ik probeer het de komende tijd toch eerst nog even zelf.

Weet dan dat veel van mijn klanten exact hetzelfde dachten. En dat ze, zonder uitzondering, opgelucht en positief verrast zijn over de impact, effectiviteit en verbeterslagen die ze in korte tijd met hun team bereikten, toen ze besloten om ondanks twijfels, de regie te pakken en hiervoor te gáán met hun team.

Het kennismakingsgesprek is vrijblijvend, het staat je vrij om al je vragen te stellen. En dan een besluit te nemen.

We zijn weer een echt team.

“We communiceren beter en het vertrouwen is gegroeid. We staan vaker stil bij onze successen en hebben meer plezier. Door de scherpte in Susan’s coaching en het prettige contact hebben we samen grote stappen in korte tijd gezet. En dat gun ik iedere leidinggevende, zowel persoonlijk als in het team.”

Ziya Aydogan / Onderwijsmanager, ROC de Leijgraaf

Heb je twijfels of vragen?

Blijf er niet mee rondlopen.

STEL JE VRAAG HIER

Susan schept een veilige sfeer en brengt expertise, flow, energie, creativiteit en plezier in.

Het resultaat om tot meer verbinding met elkaar en de strategie van de organisatie te komen is bereikt. Ik kan Susan van harte aanbevelen, zij weet als geen ander hoe ze mensen en teams in hun kracht zet.

Ellen Beenhackker / HRM Businesspartner, Kamer van Koophandel

Steviger, effectiever en efficiëntere aansturing en samenwerking.


“Na slechts een paar maanden coaching zie ik een manager die steviger voor zijn teams staat, effectiever én efficiënter in de aansturing is. Dit wordt zichtbaar gewaardeerd door de medewerkers. Door meer openheid in de communicatie zijn we ook als MT een sterker team worden.”

Jolanda van Kessel / Regiodirecteur de Leijgraaf

De teamdag onder leiding van Susan was een schot in de roos.

“Collega’s mengen meer van werkplek en dat was een belangrijk doel. Ook hebben de samenwerkings- en resultaatdoelen een concrete plek gegeven in ons jaarplan. We denken al na over een vervolg.”

Arjan Kinjet / Teammanager Business Control, Kamer van Koophandel

Mijn managersscope versterkt!

“Een realistisch en praktisch uitvoerbaar stappenplan voor mijn team én mijn managers scope voor de komende jaren versterkt!”

Rob van Katwijk / Team Lead Supply Quality Engineer ASML